W restauracjach stop.cafe zjesz jajka z wolnego wybiegu. Sprawdź, czym różnią się od pozostałych rodzajów jaj.
Co to są jajka z wolnego wybiegu? Rodzaje chowu kur
Sposoby hodowli kur od dawna są tematem dyskusji, do której włączają się producenci i konsumenci, a także organizacje prozwierzęce i ekologiczne. Producenci jaj przekonują, że skład jajek zależy przede wszystkim od podawanej paszy, a nie typu chowu. Najczęściej jednak jedno i drugie idzie ze sobą w parze. Ponadto nie bez znaczenia jest kondycja zwierząt, co w kontekście chowu klatkowego jest bardzo trudnym tematem. Czym właściwie różnią się rodzaje chowu kur?
- Chów ekologiczny – kury poruszają się swobodnie między pomieszczeniem wyłożonym ściółką a wybiegiem na świeżym powietrzu; karmione są jedynie paszami ekologicznymi; przy konieczności podania antybiotyku jaja nie mogą być sprzedawane; jajka ekologiczne muszą spełniać bardzo restrykcyjne wymogi.
- Chów na wolnym wybiegu – kury mają dostęp do wyłożonego ściółką pomieszczenia oraz do wybiegu na świeżym powietrzu; żywione są świeżymi paszami wyrabianymi przez właściciela fermy bądź zaufanego dostawcę.
- Chów ściółkowy – kury mogą się poruszać w zamkniętych, pokrytych ściółką przestrzeniach; dopuszczalne jest żywienie kur paszami z GMO.
- Chów klatkowy – ptaki poruszają się po zamkniętych pomieszczeniach, niewyściełanych ściółką; dopuszczalne jest stosowanie pasz z GMO.
Klasyfikacja jaj. Oznaczenia klasy jajek
Oznaczenie jaj to podstawa, po której możesz poznać, z jakim typem jajka masz do czynienia. System oznaczeń klas jajek to 0, 1, 2, 3. Producent ma obowiązek podać oznaczenie klasy jajek niezależnie od tego, jakie informacje czy opis podaje na opakowaniu. Klasyfikacja jaj przedstawia się następująco:
- jaja 0 – z chowu ekologicznego
- 1 – z chowu na wolnym wybiegu,
- 2 – z chowu ściółkowego,
- 3 – z chowu klatkowego.
Każdy typ chowu, nie tylko ekologiczny oraz wolny wybieg, poddany jest szczegółowej kontroli.
Właściwości jaj z wolnego wybiegu
W restauracjach stop.cafe, w jajecznicy i jajkach sadzonych serwujemy jaja z wolnego wybiegu głównie ze względu na ich właściwości. Są one zdrowsze i smaczniejsze, ponieważ kury nie tylko nie spędzają całego dnia w zamknięciu, lecz także są karmione lepiej niż kury w chowie klatkowym czy ściółkowym. Co ważne, przy wolnym wybiegu nie stosuje się pasz z GMO. Kury karmione są świeżymi paszami przygotowanymi przez właściciela fermy bądź dostarczonymi przez zaufanego dostawcę. Stosuje się też suszone zioła czy inne naturalne składniki, które poprawiają skład i właściwości smakowe jajek. Kury pozyskują składniki odżywcze z naturalnego pokarmu, a nie z suplementów w postaci witamin. To wszystko sprawia, że:
- jajka bogate są w witaminę A,
- posiadają wysoką zawartość luteiny i lecytyny,
- są wolne od antybiotyków.
Nie bez znaczenia dla wyboru jajek z wolnego wybiegu na stacjach stop.cafe z ofertą restauracyjną jest również jakość życia kur.