Używamy jaj od kur z wolnego wybiegu

W restauracjach Stop.Cafe zjesz jajka z wolnego wybiegu. Sprawdź, czym różnią się od pozostałych rodzajów jaj.

Co to są jajka z wolnego wybiegu? Rodzaje chowu kur

Sposoby hodowli kur od dawna są tematem dyskusji, do której włączają się producenci i konsumenci, a także organizacje prozwierzęce i ekologiczne. Producenci jaj przekonują, że skład jajek zależy przede wszystkim od podawanej paszy, a nie typu chowu. Najczęściej jednak jedno i drugie idzie ze sobą w parze. Ponadto nie bez znaczenia jest kondycja zwierząt, co w kontekście chowu klatkowego jest bardzo trudnym tematem. Czym właściwie różnią się rodzaje chowu kur?

  • Chów ekologiczny – kury poruszają się swobodnie między pomieszczeniem wyłożonym ściółką a wybiegiem na świeżym powietrzu; karmione są jedynie paszami ekologicznymi; przy konieczności podania antybiotyku jaja nie mogą być sprzedawane; jajka ekologiczne muszą spełniać bardzo restrykcyjne wymogi.
  • Chów na wolnym wybiegu – kury mają dostęp do wyłożonego ściółką pomieszczenia oraz do wybiegu na świeżym powietrzu; żywione są świeżymi paszami wyrabianymi przez właściciela fermy bądź zaufanego dostawcę.
  • Chów ściółkowy – kury mogą się poruszać w zamkniętych, pokrytych ściółką przestrzeniach; dopuszczalne jest żywienie kur paszami z GMO.
  • Chów klatkowy – ptaki poruszają się po zamkniętych pomieszczeniach, niewyściełanych ściółką; dopuszczalne jest stosowanie pasz z GMO.

Klasyfikacja jaj. Oznaczenia klasy jajek

Oznaczenie jaj to podstawa, po której możesz poznać, z jakim typem jajka masz do czynienia. System oznaczeń klas jajek to 0, 1, 2, 3. Producent ma obowiązek podać oznaczenie klasy jajek niezależnie od tego, jakie informacje czy opis podaje na opakowaniu. Klasyfikacja jaj przedstawia się następująco:

  • jaja 0 – z chowu ekologicznego
  • 1 – z chowu na wolnym wybiegu,
  • 2 – z chowu ściółkowego,
  • 3 – z chowu klatkowego.

Każdy typ chowu, nie tylko ekologiczny oraz wolny wybieg, poddany jest szczegółowej kontroli.

Właściwości jaj z wolnego wybiegu

W restauracjach Stop.Cafe, w jajecznicy i jajkach sadzonych serwujemy jaja z wolnego wybiegu głównie ze względu na ich właściwości. Są one zdrowsze i smaczniejsze, ponieważ kury nie tylko nie spędzają całego dnia w zamknięciu, lecz także są karmione lepiej niż kury w chowie klatkowym czy ściółkowym. Co ważne, przy wolnym wybiegu nie stosuje się pasz z GMO. Kury karmione są świeżymi paszami przygotowanymi przez właściciela fermy bądź dostarczonymi przez zaufanego dostawcę. Stosuje się też suszone zioła czy inne naturalne składniki, które poprawiają skład i właściwości smakowe jajek. Kury pozyskują składniki odżywcze z naturalnego pokarmu, a nie z suplementów w postaci witamin. To wszystko sprawia, że:

  • jajka bogate są w witaminę A,
  • posiadają wysoką zawartość luteiny i lecytyny,
  • są wolne od antybiotyków.

Nie bez znaczenia dla wyboru jajek  z wolnego wybiegu na stacjach Stop.Cafe z ofertą restauracyjną jest również jakość życia kur.

Jajecznica i jajka sadzone w Stop.Cafe to gwarancja doskonałego smaku i cennych właściwości odżywczych jaj z wolnego wybiegu.
rogaliki z ciasta francuskiego

Czytaj również

Strefy „Bez cukru” to specjalnie oznakowane półki i lodówki na wybranych stacjach paliw z napojami i przekąskami bez dodatku cukru.

W Stop.Cafe pieczone frytki pojawiły się nie tylko ze względu na ich mniejszą kaloryczność, ale i chęć ograniczenia problemów związanych z utylizacją zużytego oleju.

Mrożona cafe frappe została wymyślona w Grecji. Dzisiaj to jedna z idealnych propozycji kawowych na upalne dni. Sięgają chętnie po nią także miłośnicy kawowych deserów.

Flat white to połączenie podwójnego espresso i lekko spienionego mleka. Ta dość „młoda” kawa zyskuje coraz więcej wielbicieli w Polsce.

Cafe mocha to kawa, a właściwie napój kawowy z dodatkiem gorącego spienionego mleka i napoju czekoladowego. Ta wyjątkowa kompozycja z powodzeniem może zastąpić deser.

Kawa cappuccino to połączenie espresso z idealnie spienionym mlekiem, które łagodzi mocny aromat kawy. Zwykle podaje się je w filiżance o pojemności 150–250 ml.

Caffe latte to jedna z włoskich mlecznych kaw o delikatnym smaku. Bazuje na połączeniu spienionego gorącego mleka i klasycznego espresso.

Wegańskie hot dogi to chętnie wybierana przekąska vege/vegan. Nie jesz mięsa, a chwycił cię głód w trasie? Wpadaj do Stop.Cafe na stacjach ORLEN!

Burger halloumi to jeden z najchętniej wybieranych burgerów wegetariańskich. Pyszny i wyrazisty w smaku ser halloumi to idealny zamiennik mięsa.