Strefy bez cukru

Dbasz o dietę? Cenisz szybki dostęp do przekąsek i napojów podczas podróży? W strefach „Bez cukru” na stacjach ORLEN bez problemu zaopatrzysz się w produkty bez dodatku cukru, o sprawdzonym składzie. To już kolejna inicjatywa ORLENu, która łączy trendy związane z upowszechnianiem zdrowego odżywiania z profilaktyką chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość czy cukrzyca.

Strefy „Bez cukru” to specjalnie oznakowane półki i lodówki na wybranych stacjach paliw z napojami i przekąskami bez dodatku cukru.

Przy wszystkich produktach w strefie znajdują się niebieskie listwy , regały oznaczone są magnesami z napisem „Bez cukru” oraz przekreślonym piktogramem kostek cukru.

Strefy „Bez cukru” na stacjach ORLEN powstały w odpowiedzi na oczekiwania klientów, którzy coraz chętniej sięgają po niskoprzetworzone produkty z oferty gastronomicznej i ograniczają spożycie napojów słodzonych. To także działanie wspierające prewencję otyłości czy cukrzycy typu drugiego. Słodzone napoje mają niski poziom wartości odżywczych i są źródłem tzw. pustych kalorii. W jednej szklance niektórych słodkich napojów znajduje się aż pięć łyżeczek cukru, czyli blisko 100 kcal! Z tego względu dietetycy zalecają zastąpienie słodkich napojów wodą czystą lub z naturalnymi dodatkami owocowymi.

Strefy „Bez cukru” to nie jedyna inicjatywa ORLENu skierowana do osób, które przykładają wagę do zdrowej diety.

Na wielu stacjach paliw w stałej ofercie dostępne są m.in. soki świeżo wyciskane, tłoczone na zimno w wyciskarkach wolnoobrotowych, dzięki czemu zachowują wszelkie walory prozdrowotne, naturalny kolor oraz gęstość. Soki przygotowuje się na zamówienie klienta ze świeżo pokrojonych składników, bezpośrednio przed podaniem, co gwarantuje najwyższą świeżość i doskonały smak. Do wyboru są cztery rodzaje soków: z zielonych, czerwonych i żółtych owoców oraz z samych pomarańczy. Ich skład wzbogacają dodatki takie jak kurkuma, burak czy jarmuż, znane ze swych dobroczynnych właściwości. Pod marką Stop Cafe można znaleźć także pasteryzowane soki tłoczone w wielu smakach. Pasteryzacja w szklanych butelkach konserwuje sok bez utraty wartości odżywczych, zdrowotnych i oryginalnego, naturalnego smaku.  

Strefy „Bez cukru” to specjalnie oznakowane półki i lodówki na wybranych stacjach paliw z napojami i przekąskami bez dodatku cukru.

Czytaj również

W Stop.Cafe pieczone frytki pojawiły się nie tylko ze względu na ich mniejszą kaloryczność, ale i chęć ograniczenia problemów związanych z utylizacją zużytego oleju.

Mrożona cafe frappe została wymyślona w Grecji. Dzisiaj to jedna z idealnych propozycji kawowych na upalne dni. Sięgają chętnie po nią także miłośnicy kawowych deserów.

Flat white to połączenie podwójnego espresso i lekko spienionego mleka. Ta dość „młoda” kawa zyskuje coraz więcej wielbicieli w Polsce.

Cafe mocha to kawa, a właściwie napój kawowy z dodatkiem gorącego spienionego mleka i napoju czekoladowego. Ta wyjątkowa kompozycja z powodzeniem może zastąpić deser.

Kawa cappuccino to połączenie espresso z idealnie spienionym mlekiem, które łagodzi mocny aromat kawy. Zwykle podaje się je w filiżance o pojemności 150–250 ml.

Caffe latte to jedna z włoskich mlecznych kaw o delikatnym smaku. Bazuje na połączeniu spienionego gorącego mleka i klasycznego espresso.

Wegańskie hot dogi to chętnie wybierana przekąska vege/vegan. Nie jesz mięsa, a chwycił cię głód w trasie? Wpadaj do Stop.Cafe na stacjach ORLEN!

Burger halloumi to jeden z najchętniej wybieranych burgerów wegetariańskich. Pyszny i wyrazisty w smaku ser halloumi to idealny zamiennik mięsa.

Kawa z mlekiem na stacjach ORLEN to espresso z dodatkiem większej ilości gorącej wody i ciepłego mleka. Delikatnie pobudza i uwodzi łagodnym smakiem.