W stop.cafe pieczone frytki pojawiły się nie tylko ze względu na ich mniejszą kaloryczność, ale i chęć ograniczenia problemów związanych z utylizacją zużytego oleju, który jest dla środowiska problematycznym odpadem.
Zużyty olej spożywczy a środowisko
Pieczone frytki nie tylko mają mniej kalorii od tych smażonych w tradycyjny sposób, ale też są od nich bardziej ekologiczne. W stop.cafe proponujemy naszym klientom frytki pieczone zarówno ze względu na ich lepsze właściwości odżywcze i niższą kaloryczność, jak i chęć ograniczenia negatywnego wpływu człowieka na środowisko. Olej jest trudnym dla środowiska odpadem. Rozkłada się bardzo wolno. Ponadto, wylany do kanalizacji zastyga w rurach i może prowadzić do poważnych uszkodzeń całej sieci. Problemy te można zmniejszyć, wybierając pieczone frytki. Pieczenie w żaden sposób nie obniża ich walorów smakowych, a sprawia, że mniej szkodzimy środowisku.
Co zrobić ze zużytym olejem?
Pieczenie frytek pozwala ograniczyć problem utylizacji oleju roślinnego. Lokale, które nie zdecydowały się jeszcze na smażenie frytek bez oleju, muszą sobie z tym wyzwaniem porazić. Co zrobić z olejem po frytkach? Przede wszystkim po smażeniu należy go zlać do odpowiedniego pojemnika. Smażenie wielokrotnie na tym samym oleju jest bardzo szkodliwe i niebezpieczne. Pojawia się jednak pytanie, gdzie wylać zużyty olej? Jedynym słusznym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług firm specjalizujących się w odbiorze zużytego oleju i profesjonalnej jego utylizacji.
W przypadku smażenia frytek domowych olej także należy zlać do osobnego pojemnika i wyrzucić razem z odpadami zmieszanymi.
Pieczone frytki – ekologiczne i dietetyczne
Jeśli zależy nam na ograniczeniu negatywnego wpływu człowieka na środowisko, zrezygnowania z konieczności drogiego procesu profesjonalnej utylizacji odpadów takich jak olej, możemy po prostu szukać alternatywnych rozwiązań. Jak zrobić frytki bez oleju?
- Wystarczy zamiast ich smażenia zdecydować się na pieczenie.
- W wielu stacjach ORLEN stop.cafe mamy do tego specjalne piece, a frytki w domu możesz z powodzeniem zrobić w piekarniku lub kupić do tego celu specjalnie przeznaczone urządzenie.
- Plusów jest znacznie więcej. Nie tylko redukujesz negatywny wpływ na środowisko, ale i obniżasz kaloryczność posiłków. Smażone frytki to pyszna, choć bardzo kaloryczna przekąska, stymulująca wzrost poziomu cholesterolu.
- Pieczone frytki (nie tylko z ziemniaków) mają znacznie mniej kalorii, a warzywa przygotowane w ten sposób tracą podczas obróbki termicznej mniej wartości odżywczych, witamin i minerałów.
Zarówno więc frytki, które możesz zjeść w stop.cafe, jak i te domowe są zdrowsze i bardziej ekologiczne. Wybierając je dbasz o siebie i o środowisko, bo dzięki Twoim świadomym decyzjom, wspólnie możemy ograniczyć ilość zużytego oleju przeznaczonego do utylizacji.