Cafe frappe to pyszny kawowy napój, idealny na gorące dni. Przygotowuje się go z espresso, mleka i wody, do których dodaje się także lód oraz w wersji cafe frappe caramel – sos karmelowy i lody śmietankowe. To znakomita propozycja na lato, a także, gdy masz ochotę na kawowy deser.
Cafe frappe – co to za napój?
Cafe frappe to kultowa zimna kawa, po którą sięgamy najczęściej przede wszystkim latem. W podstawowej wersji, według różnych przepisów zwykle składa się z espresso lub kawy rozpuszczalnej, do której dodaje się zimne mleko, wodę, lód i cukier. Do kawy zamiast cukru można również dodać sos smakowy. W stop.cafe na stacjach ORLEN podajemy cafe frappe caramel, która zawiera znacznie więcej pysznych dodatków, dzięki czemu cieszy się ogromną popularnością. Dla fanów kaw mrożonych mamy też więcej propozycji. W stop.cafe możesz zamówić między innymi mrożoną latte.
Cafe frappe caramel – ile ml ma ten napój?
Cafe frappe caramel w stop.cafe to duża kawa, która przygotowywana jest najczęściej w wysokiej szklance. Ma pojemność około 300 ml powiększoną o objętość bitej śmietany.
Jak zrobić cafe frappe caramel? Skład i sposób przyrządzenia
Frappe to kawa, którą przygotowuje się w shakerze lub blenderze z kielichem. Do blendera dodajemy: kostki lodu, 3 gałki lodów śmietankowych, sos karmelowy, ostudzone espresso doppio. Po przygotowaniu napój przelewamy do wysokiej szklanki. Całość dekorujemy bitą śmietaną i dodatkowo polewamy sosem karmelowym. Frappe najlepiej wypić od razu, ponieważ najlepiej smakuje przed całkowitym rozpuszczeniem się lodu, o co przecież w wysokiej temperaturze nietrudno.
Ile cafe frappe caramel ma kalorii?
Mrożona cafe frappe caramel niekoniecznie jest najbardziej niskokalorycznym napojem. Dodatki w postaci lodów, bitej śmietany i syropu karmelowego sprawiają, że ma kilkaset kcal. Jeśli dbasz o linię, możesz poprosić o wersję bez bitej śmietany. W stop.cafe na stacjach ORLEN możesz oczywiście zdecydować się na klasyczną czarną kawę czy espresso doppio – te kawy z pewnością nie wpłyną na sylwetkę, albo wybrać ice latte z kostkami lodu i mlekiem, bez deserowych dodatków.
Kto wymyślił cafe frappe?
Kawa frappe na stałe weszła do naszego letniego menu. Wiele osób chętnie sięga po nią także poza szczytem wakacyjnego sezonu. Wbrew pozorom pomysł na tę kawę nie powstał jednak we Włoszech, ale w Grecji. Frappe wymyślił Dimitrios Vakondios w 1957 roku. Był to pracownik firmy Nestlé, który przygotowywał podczas targów napój dla dzieci. W jego zwyczaju było picie w przerwie od pracy gorącej kawy, niestety tego dnia nie miał dostępu do gorącej wody. Zamiast niej swoją kawę rozpuszczalną zalał więc zimną wodą. Przelewając ją z jednej szklanki do drugiej, uzyskał napój z delikatną pianką.