Mrożona cafe frappe caramel – jak przyrządzić kawę idealną nie tylko na lato?

Cafe frappe to pyszny kawowy napój, idealny na gorące dni. Przygotowuje się go z espresso, mleka i wody, do których dodaje się także lód oraz w wersji cafe frappe caramel – sos karmelowy i lody śmietankowe. To znakomita propozycja na lato, a także, gdy masz ochotę na kawowy deser.

Cafe frappe – co to za napój?

Cafe frappe to kultowa zimna kawa, po którą sięgamy najczęściej przede wszystkim latem. W podstawowej wersji, według różnych przepisów zwykle składa się z espresso lub kawy rozpuszczalnej, do której dodaje się zimne mleko, wodę, lód i cukier. Do kawy zamiast cukru można również dodać sos smakowy. W Stop.Cafe na stacjach ORLEN podajemy cafe frappe caramel, która zawiera znacznie więcej pysznych dodatków, dzięki czemu cieszy się ogromną popularnością. Dla fanów kaw mrożonych mamy też więcej propozycji. W Stop.Cafe możesz zamówić między innymi mrożoną latte.

Cafe frappe caramel – ile ml ma ten napój?

Cafe frappe caramel w Stop.Cafe to duża kawa, która przygotowywana jest najczęściej w wysokiej szklance. Ma pojemność około 300 ml powiększoną o objętość bitej śmietany.

Jak zrobić cafe frappe caramel? Skład i sposób  przyrządzenia

Frappe to kawa, którą przygotowuje się w shakerze lub blenderze z kielichem. Do blendera  dodajemy: kostki lodu, 3 gałki lodów śmietankowych, sos karmelowy, ostudzone espresso doppio. Po przygotowaniu napój przelewamy do wysokiej szklanki. Całość dekorujemy bitą śmietaną i dodatkowo polewamy sosem karmelowym. Frappe najlepiej wypić od razu, ponieważ najlepiej smakuje przed całkowitym rozpuszczeniem się lodu, o co przecież w wysokiej temperaturze nietrudno.

Ile cafe frappe caramel ma kalorii?

Mrożona cafe frappe caramel niekoniecznie jest najbardziej niskokalorycznym napojem. Dodatki w postaci lodów, bitej śmietany i syropu karmelowego sprawiają, że ma kilkaset kcal. Jeśli dbasz o linię, możesz poprosić o wersję bez bitej śmietany. W Stop.Cafe na stacjach ORLEN możesz oczywiście zdecydować się na klasyczną czarną kawę czy espresso doppio – te kawy z pewnością nie wpłyną na sylwetkę, albo wybrać ice latte z kostkami lodu i mlekiem, bez deserowych dodatków.

Kto wymyślił cafe frappe?

Kawa frappe na stałe weszła do naszego letniego menu. Wiele osób chętnie sięga po nią także poza szczytem wakacyjnego sezonu. Wbrew pozorom pomysł na tę kawę nie powstał jednak we Włoszech, ale w Grecji. Frappe wymyślił Dimitrios Vakondios w 1957 roku. Był to pracownik firmy Nestlé, który przygotowywał podczas targów napój dla dzieci. W jego zwyczaju było picie w przerwie od pracy gorącej kawy, niestety tego dnia nie miał dostępu do gorącej wody. Zamiast niej swoją kawę rozpuszczalną zalał więc zimną wodą. Przelewając ją z jednej szklanki do drugiej, uzyskał napój z delikatną pianką.

Mrożona cafe frappe została wymyślona w Grecji. Dzisiaj to jedna z idealnych propozycji kawowych na upalne dni. Sięgają chętnie po nią także miłośnicy kawowych deserów.

Czytaj również

frytki z pieca

W Stop.Cafe pieczone frytki pojawiły się nie tylko ze względu na ich mniejszą kaloryczność, ale i chęć ograniczenia problemów związanych z utylizacją zużytego oleju.

flat

Flat white to połączenie podwójnego espresso i lekko spienionego mleka. Ta dość „młoda” kawa zyskuje coraz więcej wielbicieli w Polsce.

kawa

Cafe mocha to kawa, a właściwie napój kawowy z dodatkiem gorącego spienionego mleka i napoju czekoladowego. Ta wyjątkowa kompozycja z powodzeniem może zastąpić deser.

cappucino

Kawa cappuccino to połączenie espresso z idealnie spienionym mlekiem, które łagodzi mocny aromat kawy. Zwykle podaje się je w filiżance o pojemności 150–250 ml.

kawy2

Caffe latte to jedna z włoskich mlecznych kaw o delikatnym smaku. Bazuje na połączeniu spienionego gorącego mleka i klasycznego espresso.

vegeHD

Wegańskie hot dogi to chętnie wybierana przekąska vege/vegan. Nie jesz mięsa, a chwycił cię głód w trasie? Wpadaj do Stop.Cafe na stacjach ORLEN!

BH

Burger halloumi to jeden z najchętniej wybieranych burgerów wegetariańskich. Pyszny i wyrazisty w smaku ser halloumi to idealny zamiennik mięsa.

kawa

Kawa z mlekiem na stacjach ORLEN to espresso z dodatkiem większej ilości gorącej wody i ciepłego mleka. Delikatnie pobudza i uwodzi łagodnym smakiem.

kawa_2

Czarna kawa w Polsce to odpowiednik kawy americano, a więc kawy bazującej na espresso, z dolewką większej ilości gorącej wody.