U nas mleko do kawy i sery do kanapek pochodzą od krów hodowanych w Polsce i są wolne od GMO

GMO to organizmy modyfikowane genetycznie. Chodzi przede wszystkim o rośliny i zwierzęta, ale dotyczy to także roślin, którymi karmione są zwierzęta. Sprawdź, co to oznacza i dlaczego tak ważne jest to, że w Stop.Cafe na stacjach ORLEN korzystamy tylko z mleka i serów wolnych od GMO.

Co to jest GMO? Dlaczego wywołuje tyle dyskusji?

Co oznacza skrót GMO? To organizm modyfikowany genetycznie. Określenie to może dotyczyć więc bardzo różnych organizmów, ale przede wszystkim chodzi tutaj o produkty spożywcze, szczególnie:

  • kukurydzę,
  • buraki,
  • soję.

Nie brakuje także dyskusji na temat rosnącej obecności GMO w odmianach innych zbóż, pomidorów, ziemniaków i szeregu innych produktów spożywczych. Czym jest GMO dokładnie? Przede wszystkim produktem, którego materiał genetyczny został zmieniony w wyniku zewnętrznej interwencji. Zaawansowana inżynieria genetyczna pozwala bowiem zmieniać genetykę organizmów i nadawać im dzięki temu określone pożądane cechy. Definicja GMO nie mówi nic o potencjalnych zagrożeniach i niebezpieczeństwach, ale to właśnie one wzbudzają wiele wątpliwości. Przede wszystkim chodzi o potencjalny negatywny wpływ żywności GMO na nasze zdrowie. Ponadto, GMO zanieczyszcza środowisko, przyczynia się do wzrostu zużycia mocniejszych pestycydów (działających na tzw. superchwasty). Badacze podkreślają, że GMO może powodować tworzenie się nowych toksyn, alergenów i substancji rakotwórczych.

Najwięcej kontrowersji dotyczy wprowadzania do danego organizmu roślinnego genu z innego gatunku. Takie „rośliny transgeniczne” wykorzystuje się m.in. do produkcji żywności i pasz dla zwierząt. W Stop.Cafe wykorzystujemy mleko i sery jedynie od tych krów, które były hodowane w Polsce i nie były karmione paszą z GMO.

Argumenty za i przeciw GMO – z czego warto zdawać sobie sprawę?

Organizmy modyfikowane genetycznie są dopuszczalne w Unii Europejskiej po przejściu specjalnej procedury certyfikacji. Kraje członkowskie mają możliwość doprecyzowania przepisów dotyczących GMO. Dyskusja GMO – za i przeciw cały czas trwa. Nie ulega bowiem wątpliwości, że GMO ma wady i zalety.

Do głównych zalet przytaczanych przez zwolenników GMO należą:

  • lepsza odporność produktów modyfikowanych genetycznie na czynniki zewnętrzne,
  • większa zawartość składników odżywczych w produktach GMO,
  • niższe koszty upraw, zwiększenie ilości plonów na małych obszarach;
  • zredukowanie ilości pestycydów,
  • zmniejszenie głodu na świecie.

Z kolei wady GMO, na które wskazują przeciwnicy produktów modyfikowanych genetycznie, to:

  • możliwość wystąpienia alergii, chorób układu pokarmowego, obniżenia odporności, nowotworów przez spożycie GMO,
  • nieprzewidywalność konsekwencji długotrwałego spożywania produktów GMO,
  • ryzyko powstawania w żywności GMO nowych alergenów i toksyn,
  • uwolnienie organizmów modyfikowanych genetycznie do środowiska,
  • ryzyko dla upraw ekologicznych w sąsiedztwie upraw GMO,
  • negatywny wpływ GMO na faunę i florę,
  • zmniejszenie bioróżnorodności przyrody.

Żywność modyfikowana genetycznie – jak się pojawiła i dlaczego chcemy z niej zrezygnować?

Żywność modyfikowana genetycznie pojawiła się przede wszystkim na bazie rozwoju biotechnologii i inżynierii genetycznej. Organizmy GMO są postrzegane jako bardziej wydajne, odporne na warunki pogodowe, bogatsze w składniki odżywcze. Taka produkcja jest także bardziej opłacalna finansowo. Pojawia się jednak poważne pytanie, co tak właściwie zawierają w sobie rośliny modyfikowane genetycznie i zwierzęta żywione GMO, które dają nam mleko i produkty pochodne. Dzisiaj rosnąca świadomość o cechach GMO sprawia, że coraz więcej osób szuka produktów wolnych od GMO, tak jak choćby mleko i sery, z których korzystamy w Stop.Cafe do przygotowania kawy, przekąsek i dań.

Bez GMO – co znaczy hasło GMO free?

Non GMO oznacza, że produkt nie był modyfikowany genetycznie. Certyfikat ten dotyczy przede wszystkim roślin. GMO Free jest także ważne w kontekście zwierząt, które mogą być karmione paszą z GMO. Dzisiaj coraz więcej hodowli przykłada wagę do tego, by korzystać z pasz GMO Free, dlatego też o mięsie, jak i serach czy mleku można mówić, że są wolne od GMO. W Stop.Cafe znajdziesz taki właśnie nabiał.

GMO to organizmy modyfikowane genetycznie. Dotyczy to przede wszystkim roślin, również tych, którymi karmione są zwierzęta. W Stop.Cafe mleko i sery są GMO Free.

Czytaj również

Strefy „Bez cukru” to specjalnie oznakowane półki i lodówki na wybranych stacjach paliw z napojami i przekąskami bez dodatku cukru.

W Stop.Cafe pieczone frytki pojawiły się nie tylko ze względu na ich mniejszą kaloryczność, ale i chęć ograniczenia problemów związanych z utylizacją zużytego oleju.

Mrożona cafe frappe została wymyślona w Grecji. Dzisiaj to jedna z idealnych propozycji kawowych na upalne dni. Sięgają chętnie po nią także miłośnicy kawowych deserów.

Flat white to połączenie podwójnego espresso i lekko spienionego mleka. Ta dość „młoda” kawa zyskuje coraz więcej wielbicieli w Polsce.

Cafe mocha to kawa, a właściwie napój kawowy z dodatkiem gorącego spienionego mleka i napoju czekoladowego. Ta wyjątkowa kompozycja z powodzeniem może zastąpić deser.

Kawa cappuccino to połączenie espresso z idealnie spienionym mlekiem, które łagodzi mocny aromat kawy. Zwykle podaje się je w filiżance o pojemności 150–250 ml.

Caffe latte to jedna z włoskich mlecznych kaw o delikatnym smaku. Bazuje na połączeniu spienionego gorącego mleka i klasycznego espresso.

Wegańskie hot dogi to chętnie wybierana przekąska vege/vegan. Nie jesz mięsa, a chwycił cię głód w trasie? Wpadaj do Stop.Cafe na stacjach ORLEN!

Burger halloumi to jeden z najchętniej wybieranych burgerów wegetariańskich. Pyszny i wyrazisty w smaku ser halloumi to idealny zamiennik mięsa.