Nasze opakowania z jednego surowca to łatwiejsza segregacja odpadów

Segregacja śmieci to wbrew pozorom wcale nie takie łatwe zadanie. Problematyczne bywają np. opakowania wielomateriałowe jak lakierowany papier czy tetrapaki, z którymi nie każda przetwórnia umie sobie poradzić, lub które wydłużają proces recyklingu. W Stop.Cafe chcąc ułatwić i usprawnić segregację i odzysk surowców wtórnych, często korzystamy z opakowań wykonanych z jednego surowca.

Jak segregować śmieci? Wskazówka to kolory pojemników

Wiedza, jak segregować śmieci, jest ogromnie istotna. To, jak segregujemy śmieci, przekłada się na możliwości ich ponownego wykorzystania. Im lepiej to robimy, tym większa szansa, że spora część wyprodukowanych przez nas odpadów będzie mogła zostać jeszcze ponownie wykorzystana.

Jak prawidłowo przygotować śmieci do segregacji?

  • Nie myć opakowań ani słoików czy butelek przed wyrzuceniem.
  • Dokładnie usunąć z opakowań resztki zawartości.
  • Oddzielić wieczka od pojemników, nakrętki od butelek i kartonów.
  • Zgnieść puszki, plastikowe butelki, inne opakowania.

Z pomocą przychodzą nam przede wszystkim kolory pojemników:

  • niebieski – tutaj trafia papier: czyste opakowania z papieru, tektury, czasopisma, ulotki, zeszyty, kartony;
  • żółty – tutaj trafiają metale i tworzywa sztuczne: wszystkie opakowania plastikowe, puszki po napojach, torebki, worki foliowe;
  • zielony – pojemnik na szkło: puste butelki, słoiki, szklane opakowania po kosmetykach lub lekach bez trwale połączonych dodatkowych materiałów;
  • brązowy – pojemnik na bioodpady: resztki warzywne i owocowe, skorupki jaj, fusy po kawie i herbacie, zwiędłe kwiaty;
  • czarny – odpady zmieszane: tutaj trafia wszystko to, czego nie udało się przydzielić do innego pojemnika.

Osobną kategorię stanowią odpady zielone, zbierane od marca do listopada (liście trawa, gałęzie). Jeśli do wyrzucenia po remoncie masz meble, musisz dowiedzieć się u administratora, kiedy przypada dzień odbioru odpadów wielkogabarytowych. W specjalnych punktach zaś możesz oddać elektrośmieci.

Gdzie wyrzucać opakowania wielomateriałowe?

W Stop.Cafe doskonale zdajemy sobie sprawę, że największy problem stanowi segregacja opakowań wielomateriałowych, dlatego staramy się ograniczać ich udział w naszym asortymencie. Wiele naszych dań podajemy w opakowaniach wykonanych z jednego surowca, aby segregacja była prostsza.

Wiele osób nadal nie wie, gdzie wyrzucać karton po mleku lub soku. Jest to bowiem opakowanie wielomateriałowe. Często wykonane w dużej mierze z papieru, ale tworzywa sztuczne lub aluminium stanowią w nim zwykle drugi lub trzeci materiał. Z tego też powodu takich opakowań nie powinno się wrzucać do pojemnika na papier, ale do metali i tworzyw sztucznych. Materiałów w takim opakowaniu nie można rozdzielić ręcznie, można to zrobić dopiero w sortowni. Przez rozwłóknienie papierowej części kartonów i oddzielenie jej od pozostałych materiałów można odzyskać włókna papieru i zmieszaną pozostałą masę. Są też firmy, które przetwarzają kartony Tetra Pak w całości jako surowiec do płyt używanych w budownictwie i meblarstwie.

Opakowania na Stop.Cafe ułatwiają segregację

Pytań podobnych do tego, gdzie wyrzucać karton po mleku (albo gdzie wyrzucać tetrapaki), jest więcej. Pojawiają się również pytania co zrobić z papierem lakierowanym. Warto zawsze skorzystać ze stron dedykowanych tematowi segregacji i upewnić się, gdzie i co wyrzucić. W Stop.Cafe staramy się jednak ograniczać liczbę takich dylematów. Nasze opakowania na dania przygotowujemy w dużej mierze z jednego surowca, dzięki czemu ograniczamy problemy z segregacją. Wykorzystujemy papier o niższej gramaturze, dzięki czemu ograniczamy zużycie surowca. Podobnie jest z farbami – wykorzystujemy na opakowaniach maksymalnie trzy kolory.

Opakowania wielomateriałowe często utrudniają segregację, dlatego w Stop.Cafe wiele naszych dań podajemy w opakowaniach wykonanych z jednego surowca.

Czytaj również

Strefy „Bez cukru” to specjalnie oznakowane półki i lodówki na wybranych stacjach paliw z napojami i przekąskami bez dodatku cukru.

W Stop.Cafe pieczone frytki pojawiły się nie tylko ze względu na ich mniejszą kaloryczność, ale i chęć ograniczenia problemów związanych z utylizacją zużytego oleju.

Mrożona cafe frappe została wymyślona w Grecji. Dzisiaj to jedna z idealnych propozycji kawowych na upalne dni. Sięgają chętnie po nią także miłośnicy kawowych deserów.

Flat white to połączenie podwójnego espresso i lekko spienionego mleka. Ta dość „młoda” kawa zyskuje coraz więcej wielbicieli w Polsce.

Cafe mocha to kawa, a właściwie napój kawowy z dodatkiem gorącego spienionego mleka i napoju czekoladowego. Ta wyjątkowa kompozycja z powodzeniem może zastąpić deser.

Kawa cappuccino to połączenie espresso z idealnie spienionym mlekiem, które łagodzi mocny aromat kawy. Zwykle podaje się je w filiżance o pojemności 150–250 ml.

Caffe latte to jedna z włoskich mlecznych kaw o delikatnym smaku. Bazuje na połączeniu spienionego gorącego mleka i klasycznego espresso.

Wegańskie hot dogi to chętnie wybierana przekąska vege/vegan. Nie jesz mięsa, a chwycił cię głód w trasie? Wpadaj do Stop.Cafe na stacjach ORLEN!

Burger halloumi to jeden z najchętniej wybieranych burgerów wegetariańskich. Pyszny i wyrazisty w smaku ser halloumi to idealny zamiennik mięsa.