Zupy pakujemy w słoiki zamiast plastiku. Nie wyrzucaj ich, wykorzystaj powtórnie

Zupy w słoikach w Stop.Cafe to świadomy wybór firmy ORLEN, która podejmuje konkretne działania na rzecz ograniczenia negatywnego wpływu człowieka na środowisko. Gotowe do podgrzania zupy w słoikach to nie tylko ekologiczne rozwiązanie, ale też gwarancja wyjątkowego smaku potraw przechowywanych w szkle.

Szklane pojemniki – cenne opakowania ekologiczne wielorazowego użytku

W Stop.Cafe jesteśmy przekonani, że zupy w słoikach to podwójna korzyść dla naszych klientów. Pozwalają one nie tylko zagwarantować najwyższą jakość przechowywanych w nich produktów, lecz także ograniczyć zużycie plastiku. Obiady na wyjazd, gotowe do podgrzania w domu, warto kupować w słoikach. Dlaczego?

  • Pojemniki ze szkła to przede wszystkim opakowania wielorazowego użytku, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów.
  • Szklane pojemniki na żywność pozwalają ograniczyć produkcję plastiku – nie tylko tego, który jest potrzebny na jedno opakowanie zupy, ale i tego, który zastąpi ponowne wykorzystanie szkła wyrzuconego do właściwego pojemnika.
  • Szklane opakowanie to jedno z najbardziej ekologicznych rozwiązań na etapie powtórnego jego wykorzystania, a także recyklingu (statystycznie szkło jest znacznie dłużej powtórnie wykorzystywane i w znacznie większym stopniu poddawane recyklingowi niż plastik). Trzeba jednak pamiętać, że to, czy stanie się ekologicznym opakowaniem lub surowcem wtórnym zależy w dużej mierze od nas – użytkowników.  Jeśli po wielokrotnym użyciu trafi do segregowanych odpadów i recyklingu, to pozostanie ekologiczny. Jeśli jednak trafi do odpadów ogólnych, bez recyklingu, to niestety jego atuty zostaną zmarnowane.
  • Opakowania szklane w zdecydowanie mniejszym stopniu negatywnie wpływają na środowisko.

Dlaczego warto wybierać zupy w słoikach?

Zupy w słoikach to oczywiście nie jedyne przetwory, które są przechowywane w ten sposób, ale dzisiaj mówimy przede wszystkim o nich, ponieważ jeszcze do niedawna bardzo popularne były plastikowe opakowania na gotowe przeciery, zupy kremy oraz pozostałe dania obiadowe. Słoik na przetwory to zaś najlepszy wybór nie tylko ze względu na ekologię i troskę o środowisko. W Stop.Cafe wybieramy słoiki na przetwory, ponieważ wiemy, że szkło nie zmienia smaku potraw, nie ma na nie negatywnego wpływu i nie oddziałuje z poszczególnymi składnikami dania. Niestety nie da się tego powiedzieć o opakowaniach z plastiku. Te mogą negatywnie wpływać na smak przechowywanych w nich potraw. Absolutnie nie powinno się podgrzewać zup w tego typu pojemnikach. Szkło jest bezpieczniejsze zarówno dla naszego zdrowia, jak i środowiska.

Jak wykorzystać słoiki?

Słoiki na zupy, które pozostaną po zakupach w Stop.Cafe, możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów.

  • Dla miłośników gotowania słoiki będą doskonałe na różnego rodzaju przetwory.
  • Masz w domu studenta? Z pewnością chętnie sprezentujesz mu domowy obiad na wynos. Zamiast plastikowych opakowań idealnie sprawdzą się właśnie słoiki po naszej zupie. To jednak nie wszystkie sposoby, na jakie można wykorzystać słoik na zupę.
  • Oprócz wekowania słoików i sięgania po nie przy przygotowywaniu porcji na wynos możesz także wykonać ciekawe dekoracje ze słoików. W Internecie nie brakuje inspiracji na DIY w formie lampionu ze słoika, świecznika, wazonu na kwiaty lub ozdobnego pojemnika na drobiazgi.

Pomysłów na twórcze wykorzystanie słoików jest wiele. Pamiętaj, że szkło to jeden z najbezpieczniejszych materiałów, który nie wchodzi w interakcję z przechowywanymi w nim substancjami.

Zupy w słoikach to gwarancja trwałego smaku potraw przechowywanych w szkle, a także ekologiczne rozwiązanie, które pozwala chronić środowisko.

Czytaj również

Strefy „Bez cukru” to specjalnie oznakowane półki i lodówki na wybranych stacjach paliw z napojami i przekąskami bez dodatku cukru.

W Stop.Cafe pieczone frytki pojawiły się nie tylko ze względu na ich mniejszą kaloryczność, ale i chęć ograniczenia problemów związanych z utylizacją zużytego oleju.

Mrożona cafe frappe została wymyślona w Grecji. Dzisiaj to jedna z idealnych propozycji kawowych na upalne dni. Sięgają chętnie po nią także miłośnicy kawowych deserów.

Flat white to połączenie podwójnego espresso i lekko spienionego mleka. Ta dość „młoda” kawa zyskuje coraz więcej wielbicieli w Polsce.

Cafe mocha to kawa, a właściwie napój kawowy z dodatkiem gorącego spienionego mleka i napoju czekoladowego. Ta wyjątkowa kompozycja z powodzeniem może zastąpić deser.

Kawa cappuccino to połączenie espresso z idealnie spienionym mlekiem, które łagodzi mocny aromat kawy. Zwykle podaje się je w filiżance o pojemności 150–250 ml.

Caffe latte to jedna z włoskich mlecznych kaw o delikatnym smaku. Bazuje na połączeniu spienionego gorącego mleka i klasycznego espresso.

Wegańskie hot dogi to chętnie wybierana przekąska vege/vegan. Nie jesz mięsa, a chwycił cię głód w trasie? Wpadaj do Stop.Cafe na stacjach ORLEN!

Burger halloumi to jeden z najchętniej wybieranych burgerów wegetariańskich. Pyszny i wyrazisty w smaku ser halloumi to idealny zamiennik mięsa.