Glutaminian sodu i inne wzmacniacze smaku można zastąpić naturalnymi przyprawami. To wybór zdrowy i bezpieczny, dlatego w Stop.Cafe wszystkie gotowe dania nie zawierają tego typu chemicznych dodatków. Podobnie jest w przypadku sosów.
Jak przyprawiamy dania w Stop.Cafe?
Wszyscy mamy coraz większą świadomość, że jednym z głównych wyzwań XXI wieku jest zmiana wielu naszych niezdrowych nawyków żywieniowych. Jednym z nich jest spożywanie produktów sztucznie doprawianych. Niestety nadal w wielu produktach znaleźć można wzmacniacze smaku takie jak: E621 (glutaminian monosodowy), E627, E635, fosforany i inne.
W Stop.Cafe bardzo dużą wagę przywiązujemy do wyeliminowania tego typu dodatków z naszych gotowych dań. Przygotowujemy je bez:
- substancji konserwujących,
- wzmacniaczy smaku,
- sztucznych aromatów.
Korzystamy z naturalnych składników, sięgamy po przyprawy ziołowe, a warzywa i owoce kupujemy od lokalnych producentów. To wszystko sprawia, że jesteśmy w stanie zagwarantować klientom ORLEN Stop.Cafe nie tylko smaczne, ale i dobre jakościowo produkty. Także sosy w Stop.Cafe nie zawierają substancji konserwujących, skrobi modyfikowanej, wzmacniaczy smaku, barwników, gumy guar ani ksantynowej.
Nasze naturalne dania gotowe
Pędzisz do domu i wiesz, że nie czeka tam na Ciebie ciepły posiłek? Marzy Ci się domowy obiad, ale wiesz, że po całym dniu w podróży ostatnią rzeczą, na którą masz ochotę, jest gotowanie? Sięgnij po nasze naturalne dania gotowe przygotowywane bez sztucznych wzmacniaczy smaku i zapachu. W ofercie Stop.Cafe znajdziesz:
- polędwiczkę wieprzową w sosie serowym z gnocchi ziemniaczanymi i fasolką szparagową,
- roladki wołowe w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i buraczkami,
- makaron penne w kremowym sosie szpinakowym z kurczakiem,
- roladki z indyka ze szpinakiem i serem, z kaszą kuskus z warzywami,
- gulasz z indyka z warzywami i kopytkami, z masełkiem ziołowym,
- vege balls z sosem curry i ryżem,
- makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i sosem teriyaki,
- lasagne z sosem bolognese.
Wszystkie te dania są przygotowywane bez:
- substancji konserwujących,
- wzmacniaczy smaku,
- aromatów.
Nie tylko nasze gotowe dania są wolne od tych szkodliwych dodatków. Bułki, parówki i sosy są produkowane bez użycia glutaminianu monosodowego i fosforanów.
Co to są wzmacniacze smaku i zapachu i jak działają?
Wzmacniacz smaku to określenie zbiorcze na różnego rodzaju substancje, których celem jest pobudzenie receptorów smakowych znajdujących się na naszym języku. Sprawia to, że nagle zaczynamy dane smaki odczuwać jako wyraźniejsze. Najpopularniejszy wzmacniacz smaku to oczywiście E621, a więc glutaminian sodu. Takie sztuczne aromaty spożywcze i wzmacniacze smaku są oznaczane symbolem E i numerami od 600 do 699. Teoretycznie nie ma obecnie żadnych jednoznacznych badań potwierdzających, że sztuczne wzmacniacze smaku i aromaty są wprost szkodliwe dla naszego zdrowia, jednak badania na gryzoniach coraz bardziej każą podejrzewać, że substancje te szkodliwie działają na ośrodkowy układ nerwowy. Ponadto, są sztucznym zastępnikiem naturalnych aromatów, które mogą nie mniej ciekawie „podkręcać” smak potraw. Zioła i przyprawy nie tylko dodają smaku, ale i dostarczają nam cenne witaminy, antyoksydanty, minerały. Po co je więc zastępować chemicznymi odpowiednikami?