Kawa espresso doppio – czym się różni od espresso, ile ma ml i jak ją podawać?

Espresso doppio to propozycja dla tych, którzy kochają klasyczne włoskie kawy i nie są gotowi odmówić sobie takiej podwójnej przyjemności. Odwiedzając stację ORLEN, wypróbuj aromatyczną kawę doppio w Stop.Cafe i delektuje się jej wybornym smakiem!

Espresso doppio – co to za kawa?

Doppio po włosku oznacza „podwójne”. Espresso doppio czyli podwójne espresso to intensywna  kawa, charakteryzująca się idealnym balansem między goryczką, kwasowością i słodyczą. W niewielkiej objętości zawarty jest głęboki smak i wielowymiarowy aromat. Nasze espresso doppio przygotowywane jest z mieszanki 100% Arabica lub mieszanki Arabica i Robusta.

Podwójne espresso – ile ml ma ta kawa?

Klasyczne włoskie espresso ma standardowo 25–35 ml naparu. W Stop.Cafe na stacjach ORLEN wypijesz espresso doppio o pojemności około 70 ml.

Jak zrobić espresso doppio? Skład i sposób parzenia

Do parzenia espresso doppio wykorzystujemy specjalnie wyselekcjonowaną kawę ziarnistą, którą możesz także kupić do domu, aby we własnej kuchni cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.

W przypadku każdego rodzaju espresso, ale szczególnie przy kawach takich jak klasyczne espresso czy espresso doppio, ważne jest, aby kawa została drobno zmielona przed zaparzeniem. Od tego zależy między innymi, czy uda się uzyskać charakterystyczną crema, czyli orzechowobrązową, aksamitną i gęstą piankę. Nasze ekspresy pobierają i mielą najwyższej jakości ziarna do każdej porcji kawy.

Przy podwójnym espresso zasada przygotowania jest bardzo prosta. Używamy dwa razy tyle kawy i dwa razy więcej wody niż przy klasycznym espresso. Jeśli w podróży poczujesz spadek energii, wypróbuj nasze esencjonalne doppio. Możesz je zaparzyć samodzielnie w samoobsługowym ekspresie.

Espresso doppio – ile ma kalorii i kofeiny?

Espresso doppio, podobnie jak klasyczne espresso właściwie nie ma kalorii. Oczywiście sytuacja zmieni się, jeśli dodamy do niego cukier albo choć odrobinę mleka. Warto jednak podkreślić, że już w jednej porcji espresso w zależności od rodzaju ziaren, stopnia ich wypalenia, sposobu parzenia (czasu, temperatury, ciśnienia i pojemności) mamy od 40 do 65 mg kofeiny. Są to dane szacunkowe, ponieważ czynników wpływających na moc kawy jest wiele, ale zasada jest taka, że im krócej parzona jest kawa (a espresso parzy się najkrócej), tym mniej kofeiny zawiera. Każda kawa o wydłużonym czasie parzenia względem espresso i zwiększonej pojemności gorącej wody przepływającej przez zmielone ziarna zwiększa zawartość kofeiny. Dzięki tej właściwości, miłośnicy espresso mogą sobie pozwolić na więcej porcji w ciągu dnia, bez nadmiernego spożycia kofeiny.

Kawa espresso i doppio w różnych odmianach – jakie inne rodzaje espresso warto wypróbować?

Zarówno espresso jak i espresso doppio mogą mieć różne odmiany. Możesz wypróbować także inne wersje tej kawy powstałe na bazie klasycznego espresso. Z naszymi mieszankami kaw możesz przyrządzić w domu m.in.:

  • espresso ristretto – czyli skrócone espresso, przy którego parzeniu ekspres wyłącza się nieco wcześniej;
  • espresso lungo – przedłużone espresso z dodatkiem większej ilości wody, która nieco łagodzi intensywny smak;
  • espresso macchiato – espresso złagodzone odrobiną mlecznej piany.

Każdą z tych kaw możesz zaparzyć również w wersji doppio. Jeśli wolisz kawę mniej intensywną w smaku, wypróbuj też inne nasze propozycje kaw, np. kawę czarną (americano), kawę z mlekiem, caffe latte lub cappuccino.

Espresso doppio czyli podwójne espresso to esencjonalna i aromatyczna kawa, przygotowywana ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, świeżo zmielonych przed parzeniem.

Czytaj również

Strefy „Bez cukru” to specjalnie oznakowane półki i lodówki na wybranych stacjach paliw z napojami i przekąskami bez dodatku cukru.

W Stop.Cafe pieczone frytki pojawiły się nie tylko ze względu na ich mniejszą kaloryczność, ale i chęć ograniczenia problemów związanych z utylizacją zużytego oleju.

Mrożona cafe frappe została wymyślona w Grecji. Dzisiaj to jedna z idealnych propozycji kawowych na upalne dni. Sięgają chętnie po nią także miłośnicy kawowych deserów.

Flat white to połączenie podwójnego espresso i lekko spienionego mleka. Ta dość „młoda” kawa zyskuje coraz więcej wielbicieli w Polsce.

Cafe mocha to kawa, a właściwie napój kawowy z dodatkiem gorącego spienionego mleka i napoju czekoladowego. Ta wyjątkowa kompozycja z powodzeniem może zastąpić deser.

Kawa cappuccino to połączenie espresso z idealnie spienionym mlekiem, które łagodzi mocny aromat kawy. Zwykle podaje się je w filiżance o pojemności 150–250 ml.

Caffe latte to jedna z włoskich mlecznych kaw o delikatnym smaku. Bazuje na połączeniu spienionego gorącego mleka i klasycznego espresso.

Wegańskie hot dogi to chętnie wybierana przekąska vege/vegan. Nie jesz mięsa, a chwycił cię głód w trasie? Wpadaj do Stop.Cafe na stacjach ORLEN!

Burger halloumi to jeden z najchętniej wybieranych burgerów wegetariańskich. Pyszny i wyrazisty w smaku ser halloumi to idealny zamiennik mięsa.