Espresso doppio to propozycja dla tych, którzy kochają klasyczne włoskie kawy i nie są gotowi odmówić sobie takiej podwójnej przyjemności. Odwiedzając stację ORLEN, wypróbuj aromatyczną kawę doppio w stop.cafe i delektuje się jej wybornym smakiem!
Espresso doppio – co to za kawa?
Doppio po włosku oznacza „podwójne”. Espresso doppio czyli podwójne espresso to intensywna kawa, charakteryzująca się idealnym balansem między goryczką, kwasowością i słodyczą. W niewielkiej objętości zawarty jest głęboki smak i wielowymiarowy aromat. Nasze espresso doppio przygotowywane jest z mieszanki 100% Arabica lub mieszanki Arabica i Robusta.
Podwójne espresso – ile ml ma ta kawa?
Klasyczne włoskie espresso ma standardowo 25–35 ml naparu. W stop.cafe na stacjach ORLEN wypijesz espresso doppio o pojemności około 70 ml.
Jak zrobić espresso doppio? Skład i sposób parzenia
Do parzenia espresso doppio wykorzystujemy specjalnie wyselekcjonowaną kawę ziarnistą, którą możesz także kupić do domu, aby we własnej kuchni cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.
W przypadku każdego rodzaju espresso, ale szczególnie przy kawach takich jak klasyczne espresso czy espresso doppio, ważne jest, aby kawa została drobno zmielona przed zaparzeniem. Od tego zależy między innymi, czy uda się uzyskać charakterystyczną crema, czyli orzechowobrązową, aksamitną i gęstą piankę. Nasze ekspresy pobierają i mielą najwyższej jakości ziarna do każdej porcji kawy.
Przy podwójnym espresso zasada przygotowania jest bardzo prosta. Używamy dwa razy tyle kawy i dwa razy więcej wody niż przy klasycznym espresso. Jeśli w podróży poczujesz spadek energii, wypróbuj nasze esencjonalne doppio. Możesz je zaparzyć samodzielnie w samoobsługowym ekspresie.
Espresso doppio – ile ma kalorii i kofeiny?
Espresso doppio, podobnie jak klasyczne espresso właściwie nie ma kalorii. Oczywiście sytuacja zmieni się, jeśli dodamy do niego cukier albo choć odrobinę mleka. Warto jednak podkreślić, że już w jednej porcji espresso w zależności od rodzaju ziaren, stopnia ich wypalenia, sposobu parzenia (czasu, temperatury, ciśnienia i pojemności) mamy od 40 do 65 mg kofeiny. Są to dane szacunkowe, ponieważ czynników wpływających na moc kawy jest wiele, ale zasada jest taka, że im krócej parzona jest kawa (a espresso parzy się najkrócej), tym mniej kofeiny zawiera. Każda kawa o wydłużonym czasie parzenia względem espresso i zwiększonej pojemności gorącej wody przepływającej przez zmielone ziarna zwiększa zawartość kofeiny. Dzięki tej właściwości, miłośnicy espresso mogą sobie pozwolić na więcej porcji w ciągu dnia, bez nadmiernego spożycia kofeiny.
Kawa espresso i doppio w różnych odmianach – jakie inne rodzaje espresso warto wypróbować?
Zarówno espresso jak i espresso doppio mogą mieć różne odmiany. Możesz wypróbować także inne wersje tej kawy powstałe na bazie klasycznego espresso. Z naszymi mieszankami kaw możesz przyrządzić w domu m.in.:
- espresso ristretto – czyli skrócone espresso, przy którego parzeniu ekspres wyłącza się nieco wcześniej;
- espresso lungo – przedłużone espresso z dodatkiem większej ilości wody, która nieco łagodzi intensywny smak;
- espresso macchiato – espresso złagodzone odrobiną mlecznej piany.
Każdą z tych kaw możesz zaparzyć również w wersji doppio. Jeśli wolisz kawę mniej intensywną w smaku, wypróbuj też inne nasze propozycje kaw, np. kawę czarną (americano), kawę z mlekiem, caffe latte lub cappuccino.