W trosce o środowisko stosujemy opakowania o mniejszej gramaturze, by zmniejszyć ilość odpadów

Ekologiczne opakowania to przede wszystkim te wielorazowego użytku. Plastik warto wymienić na szkło i wybrać papier zamiast folii. W tym ostatnim przypadku należy jednak zwracać uwagę także na gramaturę papieru czy wykorzystanie farby. Sprawdź, dlaczego to ważne.

Jak zmniejszyć ilość odpadów?

Na co dzień powinniśmy coraz większą uwagę zwracać na opakowania ekologiczne. Od naszych wyborów i zakupów w dużej mierze zależy to, jak dużo produkujemy odpadów. Dzisiaj mamy coraz większą świadomość i możliwości ograniczania negatywnego wpływu człowieka na środowisko. Warto z tego skorzystać. W ORLEN Stop.Cafe robimy wszystko, aby wprowadzać ekologiczne opakowania tam, gdzie to możliwe. Zwracamy więc uwagę nie tylko na opakowania produktów, które można kupić w Stop.Cafe, ale i te, w których podajemy nasze dania.

Opakowania ekologiczne – czyli jakie?

Opakowania ekologiczne to przede wszystkim te, które pozwalają zmniejszyć ilość opadów. Tutaj kluczowe są opakowania wielorazowego użytku. To, czy szkło będzie ekologicznym opakowaniem zależy od tego, co z nim zrobimy po wykorzystaniu, bo samo jego wyprodukowanie jest bardziej szkodliwe i generuje więcej śladu węglowego niż wyprodukowanie plastiku. Pamiętajmy również, że szkło jako odpad rozkłada się dłużej niż plastik (nawet kilka tysięcy lat). Szklane opakowania można jednak w większym stopniu powtórnie wykorzystać, a szkło jako odpad jest bardziej neutralny (na szklanym piasku można nawet uprawiać rośliny). Dlatego niezależnie od tego, który materiał wybierzemy, sprawdzajmy czy podlega recyclingowi i zadbajmy, by po maksymalnym wykorzystaniu trafił do właściwej segregacji i recyclingu.

W Stop.Cafe soki wyciskane sprzedajemy w plastikowych, a soki tłoczone – w szklanych butelkach. Oba materiały nadają się do recyclingu. U nas kupisz także zupy w słoikach. Dzięki temu dajemy naszym klientom nie tylko ekologiczne, ale i bezpieczne opakowania pozwalające żywności zachować jej smak, a ty, jako klient możesz wykorzystać szklany słoik na wiele różnych sposobów. Pamiętajmy jednak, że sposoby zmniejszania odpadów w dużej mierze polegają na współpracy wytwórcy z klientem. Ten pierwszy musi, tak jak Stop.Cafe, zaproponować produkty w ekologicznych opakowaniach. Ten drugi z kolei musi świadomie wybrać właśnie je, a później zadbać o powtórne ich wykorzystanie lub prawidłowy zwrot do recyclingu. Cenną podpowiedzią są zawsze także znaki ekologiczne na opakowaniach, które informują, czy konkretne opakowanie można poddać recyklingowi. Niezmiernie ważne jest jednak również to, by segregować wyrzucane śmieci zgodnie z wytycznymi zakładów oczyszczania miasta i nie mieszać ich z odpadami nienadającymi się do recyklingu (np. w przypadku szkła nie mieszać słoików i butelek ze szkłem hartowanym, lustrami czy zbitymi szybami). Jeśli bowiem do kontenera trafi zbyt dużo zanieczyszczeń, to cała partia może nie zostać powtórnie przetworzona.

Mniej farby, cieńszy karton – ekologiczne opakowania dla gastronomii

Również ekologiczne opakowania jednorazowe warto wybierać świadomie. Papierowe opakowania ekologiczne do żywności przede wszystkim trzeba odpowiednio segregować. Pamiętaj, że do pojemnika z papierem trafić może jedynie suchy i czysty papier. Niezależnie jednak od tego, opakowania na kanapki, frytki, hot doga czy burgera mogą być mniej lub bardziej ekologiczne:

  • im są cieńsze, tym są bardziej eko – chodzi o ograniczenie zużycia surowca potrzebnego do ich produkcji;
  • opakowania ekologiczne do żywności powinny być wykonane z jednego surowca, to ułatwia ich segregację, a także późniejsze przetworzenie;
  • opakowania ekologiczne do żywności powinny mieć ograniczoną liczbę kolorów – dzięki temu zużywa się mniej surowca i ogranicza negatywny wpływ na środowisko.

W Stop.Cafe korzystamy ze wszystkich tych rozwiązań. Cały czas wprowadzamy kolejne pomysły na bycie bardziej eko przez ograniczenie ilości wykorzystywanych opakowań i sięganie w dużej mierze (tam, gdzie to możliwe) po te, które poddają się recyklingowi.

Ekologiczne opakowania w Stop.Cafe dzięki zmniejszonej gramaturze i mniejszym zużyciu farby pozwalają nam ograniczyć negatywny wpływ na środowisko.

Czytaj również

Strefy „Bez cukru” to specjalnie oznakowane półki i lodówki na wybranych stacjach paliw z napojami i przekąskami bez dodatku cukru.

W Stop.Cafe pieczone frytki pojawiły się nie tylko ze względu na ich mniejszą kaloryczność, ale i chęć ograniczenia problemów związanych z utylizacją zużytego oleju.

Mrożona cafe frappe została wymyślona w Grecji. Dzisiaj to jedna z idealnych propozycji kawowych na upalne dni. Sięgają chętnie po nią także miłośnicy kawowych deserów.

Flat white to połączenie podwójnego espresso i lekko spienionego mleka. Ta dość „młoda” kawa zyskuje coraz więcej wielbicieli w Polsce.

Cafe mocha to kawa, a właściwie napój kawowy z dodatkiem gorącego spienionego mleka i napoju czekoladowego. Ta wyjątkowa kompozycja z powodzeniem może zastąpić deser.

Kawa cappuccino to połączenie espresso z idealnie spienionym mlekiem, które łagodzi mocny aromat kawy. Zwykle podaje się je w filiżance o pojemności 150–250 ml.

Caffe latte to jedna z włoskich mlecznych kaw o delikatnym smaku. Bazuje na połączeniu spienionego gorącego mleka i klasycznego espresso.

Wegańskie hot dogi to chętnie wybierana przekąska vege/vegan. Nie jesz mięsa, a chwycił cię głód w trasie? Wpadaj do Stop.Cafe na stacjach ORLEN!

Burger halloumi to jeden z najchętniej wybieranych burgerów wegetariańskich. Pyszny i wyrazisty w smaku ser halloumi to idealny zamiennik mięsa.