Ekologiczne opakowania to przede wszystkim te wielorazowego użytku. Plastik warto wymienić na szkło i wybrać papier zamiast folii. W tym ostatnim przypadku należy jednak zwracać uwagę także na gramaturę papieru czy wykorzystanie farby. Sprawdź, dlaczego to ważne.
Jak zmniejszyć ilość odpadów?
Na co dzień powinniśmy coraz większą uwagę zwracać na opakowania ekologiczne. Od naszych wyborów i zakupów w dużej mierze zależy to, jak dużo produkujemy odpadów. Dzisiaj mamy coraz większą świadomość i możliwości ograniczania negatywnego wpływu człowieka na środowisko. Warto z tego skorzystać. W ORLEN Stop.Cafe robimy wszystko, aby wprowadzać ekologiczne opakowania tam, gdzie to możliwe. Zwracamy więc uwagę nie tylko na opakowania produktów, które można kupić w Stop.Cafe, ale i te, w których podajemy nasze dania.
Opakowania ekologiczne – czyli jakie?
Opakowania ekologiczne to przede wszystkim te, które pozwalają zmniejszyć ilość opadów. Tutaj kluczowe są opakowania wielorazowego użytku. To, czy szkło będzie ekologicznym opakowaniem zależy od tego, co z nim zrobimy po wykorzystaniu, bo samo jego wyprodukowanie jest bardziej szkodliwe i generuje więcej śladu węglowego niż wyprodukowanie plastiku. Pamiętajmy również, że szkło jako odpad rozkłada się dłużej niż plastik (nawet kilka tysięcy lat). Szklane opakowania można jednak w większym stopniu powtórnie wykorzystać, a szkło jako odpad jest bardziej neutralny (na szklanym piasku można nawet uprawiać rośliny). Dlatego niezależnie od tego, który materiał wybierzemy, sprawdzajmy czy podlega recyclingowi i zadbajmy, by po maksymalnym wykorzystaniu trafił do właściwej segregacji i recyclingu.
W Stop.Cafe soki wyciskane sprzedajemy w plastikowych, a soki tłoczone – w szklanych butelkach. Oba materiały nadają się do recyclingu. U nas kupisz także zupy w słoikach. Dzięki temu dajemy naszym klientom nie tylko ekologiczne, ale i bezpieczne opakowania pozwalające żywności zachować jej smak, a ty, jako klient możesz wykorzystać szklany słoik na wiele różnych sposobów. Pamiętajmy jednak, że sposoby zmniejszania odpadów w dużej mierze polegają na współpracy wytwórcy z klientem. Ten pierwszy musi, tak jak Stop.Cafe, zaproponować produkty w ekologicznych opakowaniach. Ten drugi z kolei musi świadomie wybrać właśnie je, a później zadbać o powtórne ich wykorzystanie lub prawidłowy zwrot do recyclingu. Cenną podpowiedzią są zawsze także znaki ekologiczne na opakowaniach, które informują, czy konkretne opakowanie można poddać recyklingowi. Niezmiernie ważne jest jednak również to, by segregować wyrzucane śmieci zgodnie z wytycznymi zakładów oczyszczania miasta i nie mieszać ich z odpadami nienadającymi się do recyklingu (np. w przypadku szkła nie mieszać słoików i butelek ze szkłem hartowanym, lustrami czy zbitymi szybami). Jeśli bowiem do kontenera trafi zbyt dużo zanieczyszczeń, to cała partia może nie zostać powtórnie przetworzona.
Mniej farby, cieńszy karton – ekologiczne opakowania dla gastronomii
Również ekologiczne opakowania jednorazowe warto wybierać świadomie. Papierowe opakowania ekologiczne do żywności przede wszystkim trzeba odpowiednio segregować. Pamiętaj, że do pojemnika z papierem trafić może jedynie suchy i czysty papier. Niezależnie jednak od tego, opakowania na kanapki, frytki, hot doga czy burgera mogą być mniej lub bardziej ekologiczne:
- im są cieńsze, tym są bardziej eko – chodzi o ograniczenie zużycia surowca potrzebnego do ich produkcji;
- opakowania ekologiczne do żywności powinny być wykonane z jednego surowca, to ułatwia ich segregację, a także późniejsze przetworzenie;
- opakowania ekologiczne do żywności powinny mieć ograniczoną liczbę kolorów – dzięki temu zużywa się mniej surowca i ogranicza negatywny wpływ na środowisko.
W Stop.Cafe korzystamy ze wszystkich tych rozwiązań. Cały czas wprowadzamy kolejne pomysły na bycie bardziej eko przez ograniczenie ilości wykorzystywanych opakowań i sięganie w dużej mierze (tam, gdzie to możliwe) po te, które poddają się recyklingowi.